Achtergrond bij het Repair Café Wijchen

Repair Café Wijchen, Een prima idee met maatschappelijke én duurzaamheidswaarde

We zijn met z’n allen gericht op consumeren van o.a. kleding en elektrische apparaten. Luxe goederen danken we af zodra ze een mankement vertonen: de CD-speler waarvan het uitwerpmechanisme hapert, de waterkoker die niet meer opwarmt, de trui met een gaatje enzovoort. We gooien ze weg en kopen een nieuw exemplaar, want we missen de kennis en vaak ook de zin om het zelf proberen te repareren. Bovendien, de meesten van ons kunnen zich een nieuwe CD-speler, een waterkoker of trui financieel heel goed veroorloven. Dit is gemakkelijk, maar niet duurzaam!

Dat kan anders! Repareren is zeker te doen, want we hebben in onze samenleving veel mensen met praktische kennis hiervoor. Hun kennis en kunde is zeer nuttig en kan in een repaircafé tot z’n recht komen. Als vrijwilligers gaan ze aan de slag om samen met de mensen te werken aan het herstellen van het haperende laatje van de CD-speler, de ‘koude’ waterkoker en het onzichtbaar mazen van het gaatje in de trui.

De “winst” van een repaircafé is naar mijn mening te vangen in twee zaken, namelijk milieuwinst en maatschappelijk winst. Door minder weg te gooien besparen we op de kosten van afvalverwerking en besparen we op grondstoffen. Dat is de milieuwinst! Dat mensen met elkaar reparaties doen, drukt de kosten, is gezellig en al doende leer je mensen kennen. Dat is de maatschappelijke winst!

Het idee van een repaircafé is een bestaand idee dat gestart is in Amsterdam, dat mij zeer aanspreekt en dat ik daarom ook  in Wijchen organiseer sinds oktober 2014!
Mail naar Info Repair Café Wijchen

Johan de Kievit

© Copyright - Repair Café Wijchen - webdesign: ICTvoorjou